Program Diploma Pascasiswazah Pengurusan Awam (DPA) INTAN

Pengenalan

Program Diploma Pengurusan Awam (DPA) INTAN telah dilaksanakan bermula tahun 1977 hingga kini khusus untuk melatih bakal Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD).

 

Program DPA ini mengalami perubahan berdasarkan kesesuaian semasa seperti berikut :

Image

Program DPA mendapat akreditasi penuh dari Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) pada 30 Disember 2015 dan diguna pakai sehingga kini.


Kursus yang dilaksanakan secara sepenuh masa selama 10 bulan ini dikendalikan sepenuhnya oleh pegawai-pegawai dari Program Diploma Pascasiswazah Pengurusan Awam (PDPA) dengan memberi penekanan kepada aspek profesionalisme dan sahsiah dalam membentuk jati diri dan peribadi peserta Program DPA melalui AKSARA.

aksara

AKSARA ini diterjemahkan melalui dua bidang pembelajaran iaitu Kurikulum dan Ko- Kurikulum. Kurikulum Program DPA ini merangkumi tiga komponen utama, iaitu:

 

Komponenmodul

 

Manakala, bidang Ko-Kurikulum pula didukung oleh Majlis Perwakilan Peserta (MPP) yang melaksanakan program/aktiviti yang dirancang serta dikelolakan oleh peserta sepenuhnya.

Objektif

Image

Untuk membangunkan bakal Pegawai Tadbir dan Diplomatik yang berperibadi unggul, mempunyai daya kepimpinan dan intelek yang tinggi, berketerampilan dan responsif dengan keperluan rakyat serta kompeten dalam bidang pengurusan awam untuk memacu perkhidmatan awam ke persada kecemerlangan.

Perakuan MQA

Bagi memastikan Program DPA ini kekal relevan dengan keperluan semasa, INTAN telah melaksanakan pembaharuan ke atas kursus ini pada tahun 2015 di mana kursus ini mendapat akreditasi penuh dari Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) pada 30 Disember 2015 dan diguna pakai sehingga kini.


Program DPA INTAN telah menepati tahap 7 dalam Kerangka Kelayakan Malaysia (MQF) iaitu tahap Diploma Pascasiswazah dan setanding dengan Diploma Pascasiswazah yang ditawarkan oleh universiti-universiti tempatan mahupun di luar negara.

 

Kejayaan mendapatkan Akreditasi Penuh bagi Program DPA merupakan hasil usaha dan kerjasama erat serta komitmen jitu daripada semua Pusat dan Program di INTAN serta sokongan padu Pengurusan Tertinggi INTAN dan Jabatan Perkhidmatan Awam.

 

Kejayaan ini juga telah memperkukuhkan lagi fungsi dan peranan INTAN sebagai sebuah pusat kecemerlangan latihan dan kepimpinan sektor awam yang terulung di negara ini dalam mempertingkatkan pengetahuan serta kemahiran penjawat-penjawat awam melalui pendekatan latihan yang komprehensif dan holistik untuk melahirkan gugusan perkhidmatan awam yang berkompetensi tinggi, dinamik serta progresif.

Modul

Modul Berkredit
Image

Program Diploma Pascasiswazah Pengurusan Awam (PDPA)

Program Diploma Pascasiswazah Pengurusan Awam merupakan salah satu unit di INTAN yang berperanan untuk melatih pegawai-pegawai Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik (PTD) baharu yang kompeten dan berdaya saing.

 

Program DPA dikendalikan sepenuhnya oleh pegawai-pegawai di PDPA ini yang mempunyai pengalaman dan pengetahuan yang luas dalam pelbagai bidang.

 

Hubungi Kami
Urus Setia
Program Diploma Pascasiswazah Pengurusan Awam (PDPA)
Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN)
Jalan Bukit Kiara
50480 Kuala Lumpur

Hubungi Kami

 
 
 
 
 
 
 
 
 
qrcode address1

           

  ig1 01   x3  

Jumlah Pelawat

Hari Ini : 1027

Bulan Ini : 18735

Keseluruhan : 688742

  • Tarikh Kemaskini: 25 April 2024

Web Mobil

 
 
 

web mobil bm

2024 © Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN)
Paparan terbaik menggunakan pelayar Mozilla Firefox dan Google Chrome dengan resolusi skrin 1366 x 768